Dan ineens is het 24 december en alles liep anders dan verwacht. De kerstkaarten zijn nog niet verstuurd. Sterker nog, niet eens gekocht; ik was ervan overtuigd dat ik ze al had, maar ik kan ze niet vinden. Dit komt omdat ik in de zomer altijd mijn kasten opruim en ze dan samen met de adressen op een hele intelligente plek leg. En vervolgens in december ben ik vergeten waar. Begin december dacht ik nog zeeën van tijd te hebben om alles op orde te hebben met kerst, maar onverwachte gebeurtenissen zorgden er toch weer voor dat alles anders ging dan gepland.

Wat is er wél gelukt?
De kerstboom staat wel al een tijdje, dankzij mijn kleindochter die begin december de boom al wilde opzetten. De cadeautjes zijn gekocht en leuk ingepakt, de boodschappen liggen in de koelkast, cliënten zijn tevreden naar huis gegaan en vandaag ga ik koken, want daar word ik blij van.

Waar er veel gedachten in mijn hoofd tegelijk kunnen zijn in het dagelijkse leven, thuis en met werk, wordt mijn hoofd rustig als ik ga koken. Ik geniet van elk aspect, alles gebeurt stap voor stap en samen wordt het een geheel.

Mijn magische uniform
Zodra ik in de keuken stap en mijn schort aantrek, begint de magie. Ze is al ruim 15 jaar oud, mijn rood wit geblokte schort. Het schort dat gemaakt is van de stof van een theedoek, mijn maatje. Ze is sleets en met gaten, maar ze is mij zo dierbaar, ze is mijn magische uniform.

Mijn liefde voor koken
De magie zit hem in het hakken en snijden, roeren en bakken, stoven en braden, potten- en pannengerinkel. De geuren en smaken van de liefde voor eten die mijn neus binnenstromen.

Wat eten we met kerstmis?
Ik heb aan de kinderen al dertig gevraagd wat zij willen eten, dit doe ik omdat ik in het verleden prachtige recepten heb gemaakt. Vanzelf gekookte bieten (3 uur lang) met mierikswortel (ogen uit je hoofd huilend) en een stuk roastbeef precies op temperatuur, enz. En ondanks dat het heerlijk smaakte, bleef het verwachte gejuich uit. Wel vroegen ze of ze volgend jaar weer gewoon eten mochten. Dus ik vraag wat ze willen eten, en dit jaar maak ik groentesoep, lasagne, aubergine en courgette, paprikapepers, knoflook uit de oven, roseval aardappels met rozemarijn en knoflook en een kiprollade voor de liefhebbers. Alle beesten zijn biologisch, dynamisch en liefdevol opgegroeid. Tussendoor een scropino, en als toetje een tiramisu met rood fruit zonder alcohol. Ondertussen heb ik een mooi luisterboek op m’n oren en geniet ik.

Intolerantie
Ja, ik hoor het je zeggen: je hebt toch een voedingsintolerantie en allergieën voor best wat dingen? Dat klopt, maar ik slalom eromheen of ik vervang, proef en probeer wat wel kan. Dat is veel uitproberen en uitzoeken van tevoren, maar het kan.

Recept voor de groentesoep

  • Je neemt een mooie schenkel (bot met vlees) van een beest dat goed geleefd heeft. Kijk even in je kookboek wat de verhouding water en vlees is.
  • Zet de schenkel op met genoeg water. Als het water kookt en het gaat schuimen, moet je met een schuimspaan het schuim eraf halen, het schuim is gekookt bloed. Als het schuim eraf is, kan je selderij erbij doen (ik doe er meestal een lekker bosje bij; deze bind ik aan elkaar). Ook voeg ik een grote ui toe, met een paar kruidnagels erin, 1 of 2 laurierblaadjes, een paar teentjes knoflook en eventueel wat maggiplant-blaadjes. Dan ik doe de deksel erop en zo laat ik de soep inkoken. Dat duurt een uurtje of 2-3.
  • Als de bouillon klaar is en het vlees valt van het bot, giet ik het door een zeef en houd ik een fijne bouillon over. Het vlees haal ik van het bot en doe het in de soep. Dan is de bouillon klaar. Dit kan de basis zijn voor alles wat je er verder in wilt doen.
  • Ik kan niet tegen tarwe, dus ik gebruik speltpasta in plaats van vermicelli of ik gebruik rijst in de soep. De soepgroenten kan je ook zelf snijden; je kan een pak boerensoepgroenten kopen en de groente eruit halen die je bijvoorbeeld niet mag.
  • Ik bak de groenten altijd eerst in olijfolie, zodat er een lekker randje omheen zit. Je kan gehaktballetjes in de soep doen; die kruid ik met verse kruiden en ik bak ze ook altijd van tevoren in de olijfolie.
  • Zo heb je een lekkere maaltijdsoep en een goede basis. Sinds een aantal jaar doe ik er ook weer een biologisch bouillonblokje bij, die koop ik bij de reformzaak of in de supermarkt (dan van Zonnatura), zonder gist voor mij en zonder e621.

Goed voor je darmen
Het voordeel van een bottensoep is dat het goed is voor je darmen en darmwand, omdat het zorgt voor de vorming van een gezonde slijmlaag van de darm. Je kunt dus eten voor je darmgezondheid… maar daarover meer in een volgende blog.

Wat voedt jou?
Fijne tweede kerstdag en laat je verleiden door de magie van het koken, het voeden van jezelf en je geliefden. Ik ben dankbaar voor die gulle gaven. Geniet! En wil je weten wat jou voedt? Op 20 januari geef ik weer een verrukkelijke workshop! Meld je hier aan.