Ken je dat? Je wil wel en je doet het alsof je het doet? Maar het lukt toch niet. Laat ik een paar voorbeelden geven.
– Een sportschoolabonnement afsluiten en na een aantal keer toch niet gaan? Maar wel doorbetalen, want dan doe je toch iets.
– Af willen vallen en iedere maandag vol frisse moed beginnen, maar na een paar dagen toch naar die chocolade, chips of kruidnoten grijpen. Volgende week weer opnieuw beginnen.
– Die gave therapie of training willen volgen, maar het lukt je toch niet om het lastige schema vol te houden.
De strijd met jezelf
Regelmatig spreek ik cliënten die tegen deze eigen muur aanlopen. Ze vertellen mij: ‘Ik wil het wel, maar ik kan niet doorzetten.’ Ze voelen zich daar schuldig over en belanden vervolgens weer in een neerwaartse spiraal. Tot ze weer genoeg moed hebben om de strijd met zichzelf wederom aan te gaan.
Wil je wel veranderen?
Wauw dat klinkt heftig: de strijd weer aangaan met jezelf. Terwijl je eigenlijk jezelf ook als vriend zou kunnen zien, toch? De vraag die ik dan stel is: wil je wel veranderen? Het antwoord dat ik dan krijg is: ‘Natuurlijk wel, waarom denk je dat ik hier ben?’ Waarop ik vraag: Stel dat je zou veranderen, wat gebeurt er dan?
En ja… dan komen de verhalen. Op moment dat je gaat veranderen komt er van alles los. Het kan onveilig voelen, je ontdekt dat de drive om bijvoorbeeld af te vallen niet uit jou komt, maar dat je het wilt voor anderen, de buitenwereld. Of je erkent dat je zo ontzettend moe bent, dat je gewoonweg geen puf hebt om te sporten, gezond te koken, enz. Soms is er een nare gebeurtenis geweest en geven de kilo’s je net dat extra gewicht om te blijven staan.
Goed voor jezelf zorgen
Als je bij mij in therapie gaat, moet je goed voor jezelf zorgen, de oefeningen die ik meegeef doen, het schema volgen om je supplementen in te nemen en gezonde voeding eten. Als je daar tegenaan loopt en het lukt niet, gaat het dus eerst over de vraag of je wel goed voor jezelf kunt zorgen, want misschien heb jij wel nooit geleerd om jezelf op de eerste plaats te zetten. Dan heb je in dit traject ook coaching op de onderstroom nodig. Het lijkt een goed idee om te gaan starten met je goede voornemen, maar als de onderlaag nog niet is ontdekt of geheeld – en je tegen dat gedeelte van jezelf aan blijft lopen – komt er pijn of frustratie naar boven. Je zou het de innerlijke saboteur van jezelf kunnen noemen, maar ik noem het juist ‘je beschermer’.
Gezondheidscoachen op de onderstroom
Samen kijken we naar die laag die ervoor zorgt dat je veilig op je plek blijft. Wat er in jouw onderstroom voor zorgt dat je tot nu toe om de hete brij heen blijft draaien en net niet in je kern komt, waardoor je niet hoeft te veranderen, omdat veranderen je zo kwetsbaar kan maken. Samen tillen we de steen waar jij je telkens tegen aanstoot op om te kijken wat eronder zit. We gaan naar die laag daar waar de pijn is, maar ook de groei zit.
Deze manier van coachen geeft inzicht en ruimte om wél de stappen te zetten en je doelen te behalen. Kies jij voor een coachtraject bij mij? Ik begeleid je vanuit mijn hart en natuurlijk vanuit professionaliteit en betrokkenheid. Je bent welkom.
Geef een reactie